Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 01-07-2022, η εκδήλωση της Τομεακής Επιτροπής Λιβαδειάς του ΚΚΕ και του Παραρτήματος ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Λιβαδειάς, για τα 80 χρόνια από την ίδρυση του ΕΛΑΣ.
Η εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό από την Μαρία Καραβαγγέλη εκ μέρους της ΚΝΕ, η οποία αναφέρθηκε στο μεγάλο πολιτικό άνοιγμα που πραγματοποιούν αυτήν την περίοδο τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ στη νεολαία της περιοχής συζητώντας με δεκάδες νέους, με εργαζόμενους και μαθητές, για όλα όσα τους «καίνε»: για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στους χώρους δουλειάς και τα σχολεία, για τη γενικευμένη ανασφάλεια που έχει προκαλέσει ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος, για το άγχος που τους έχει φορτώσει ένα άδικο σύστημα για το πώς θα τα βγάλουν πέρα, αλλά κυρίως για το τι μπορούν να κάνουν, τονίζοντας ότι από τη δράση του ΕΛΑΣ αλλά και των επώνυμων και ανώνυμων ηρώων του ΚΚΕ, οι νέες γενιές επαναστατών εμπνέονται και αντλούν δύναμη για να συνεχίσουν, στον δρόμο που εκείνοι χάραξαν.
“Παίρνουμε δύναμη από τους συντρόφους μας, από την αδιάλλακτη και περήφανη στάση τους και κρατάμε τη φλόγα αναμμένη. Έχουμε την ευγενική φιλοδοξία να μάθουμε, να δρούμε, να σκεφτόμαστε σαν όλους αυτούς… Να σταθούμε αντάξιοι των ηρωικών παραδόσεων του ΚΚΕ» τόνισε.
Την κεντρική ομιλία έκανε ο Αλέκος Καρκάνας μέλος του Δ.Σ. του Παραρτήματος ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Λιβαδειάς, ο οποίος αναφέρθηκε στην ίδρυση και δράση του Ελληνικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού ως την «πιο σημαντική κατάκτηση του εργατικού – λαϊκού κινήματος στα χρόνια της Κατοχής καθώς συγκέντρωνε τις βασικές προϋποθέσεις για να εξελιχτεί σε μοχλό ανατροπής της καπιταλιστικής εξουσίας και σε όργανο της εργατικής εξουσίας».
Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη Βοιωτία και την Λιβαδειά που πρωτοστάτησαν στον αγώνα για την αποτίναξη του γερμανικού ζυγού το 1941-1944, πυκνώνοντας τις τάξεις του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ.
Συγκεκριμένα ανέφερε:
«Το 3/34 Τάγμα του ΕΛΑΣ Λιβαδειάς πολέμησε τους Ιταλούς και γερμανούς κατακτητές, τους ταγματασφαλίτες και τους Άγγλους «ελευθερωτές». Οι ρίζες της δράσης συνολικά του ΕΑΜ του ΕΛΑΣ και της ΕΠΟΝ βρίσκονται στην ανάπτυξη του κινήματος στην περιοχή πριν ακόμα από τον πόλεμο, στην ανάπτυξη της ΟΚΝΕ και του ΚΚΕ, στη διαμόρφωση κομμουνιστικών πυρήνων από εργάτες που δούλευαν στα κλωστοϋφαντουργία (του Στράγγα, του Πασχάλη, του Πανουργιά κ.α.) που βρίσκονταν στην περιοχή της Κρύας, αλλά και από αγρότες που ήταν υπερχρεωμένοι και ζούσαν ως σκλάβοι στα ίδια τους τα χωράφια.
Η μεγάλη σημασία που είχε για τους Γερμανούς η περιοχή αποδεικνύεται κι από τις 17 συγκρούσεις που έγιναν από τον Καρακόλιθο μέχρι την Αράχοβα, τις πολλές εκκαθαριστικές ενέργειες που έγιναν στα γύρω χωριά για να κάμψουν το ηθικό του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ σε Παρνασσό και Ελικώνα. Η σφαγή του Διστόμου, το κάψιμο σπιτιών αγωνιστών σε Στείρι και Δαύλεια, είναι τα πιο χαρακτηριστικά από αυτά, ενώ στις 25 Απριλίου του 1944 εκτέλεσαν 134 αγωνιστές που ήταν κρατούμενοι στις φυλακές της Λιβαδειάς που τους μετέφεραν στον Καρακόλιθο.
Οι εφημερίδες της εποχής ΛΕΥΤΕΡΙΑ της ΝΕ Λιβαδειάς του ΕΑΜ και ΛΑΟΚΡΑΤΗΣ της Περιφερειακής Επιτροπής Λιβαδειάς του ΚΚΕ κάνουν συχνές αναφορές στην ηρωική και μαρτυρική πόλη (την Λιβαδειά), που ποτέ δεν έσκυψε στον καταχτητή και στην πρωτοπόρα συνοικία της, το Ζαγαρά, το Στάλιγκραντ όπως ονομάστηκε».
Επεσήμανε επίσης, ότι «τα διαχρονικά συμπεράσματα της δεκαετίας του 1940 αποκτούν σήμερα μεγαλύτερη σημασία, με τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία να είναι ήδη πάνω από 4 μήνες σε εξέλιξη και τους ανταγωνισμούς ανάμεσα στο ευρωνατοϊκό στρατόπεδο απ τη μια (ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ) και το διαμορφούμενο ευρασιατικό (Ρωσία, Κίνα) από την άλλη να φέρνουν όλο και πιο κοντά τον κίνδυνο μιας γενικευμένης πολεμικής σύγκρουσης, με επίκεντρο τις σφαίρες επιρροής, τα μερίδια των αγορών, τις πρώτες ύλες, τα ενεργειακά σχέδια και τους δρόμους μεταφοράς. Ανταγωνισμοί που δεν μπορούν πια να επιλυθούν με διπλωματικά – πολιτικά μέσα κι εύθραυστους συμβιβασμούς».
Τέλος, αναφέρθηκε στην τρέχουσα πολιτική κατάσταση όπως διαμορφώνεται, λέγοντας ότι «ο λαός έχει πλούσια πείρα και στις επερχόμενες εκλογές –όποτε κι αν γίνουν – να μπει στη μάχη με το ΚΚΕ που αποτελεί “ασπίδα” για το τώρα κι “ελπίδα” για το αύριο και να αγωνιστεί για την εργατική – λαϊκή πλειοψηφία που θα οικοδομήσει τη νέα κοινωνία, τον σοσιαλισμό που είναι σήμερα η πραγματική πρόοδος!»
Ακολούθησε μουσικό πρόγραμμα και λαϊκό γλέντι.
Στον χώρο της εκδήλωσης λειτούργησε έκθεση φωτογραφίας, με φωτογραφικό υλικό από τους αντάρτες του 3/34 Τάγματος Λιβαδειάς του ΕΛΑΣ και της ευρύτερης περιοχής της Παρνασσίδος, που συγκίνησε ιδιαίτερα τους συμμετέχοντες καθώς κι έκθεση βιβλίου.
03/7/2022
ΤΕ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ ΚΚΕ
ΔΣ παραρτήματος ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Λιβαδειάς